Samen met Europa investeert de provincie Antwerpen in projecten die een belangrijke impact hebben in de grensregio met Nederland. In de stationsomgeving van Herentals worden 80 extra parkeerplaatsen voorzien en in totaal 61000m² wegenis heringericht.


Dit zorgt voor een aantrekkelijke directe verbinding van het station Herentals-centrum met het stadscentrum. De totale investering voor beide projecten bedraagt 4,2 miljoen euro.

Uitbreiding Stationsomgevingen
In het bestaande grensoverschrijdende project stationsomgevingen werken 11 steden uit de Grensregio samen rond de herontwikkeling van hun stationsomgeving. De stad Turnhout leidt dit project als projectverantwoordelijke.

Het bestaande project wordt uitgebreid met de herwaardering de stationsomgeving van de stad Herentals. Deze herwaardering bestaat uit de herinrichting van 61000 m² wegenis en de aanleg van 80 parkeerplaatsen.

Dit zal leiden tot een aantrekkelijke directe verbinding van het station Herentals-centrum met het centrumgebied. De ervaringen van Herentals zullen dienen om de samenwerking en kennisuitwisseling in verband met de ontsluiting van stationsomgevingen in de deelnemende steden te bevorderen en te voeden.

Resultaten en mogelijk vernieuwende aanpakken worden nadien opgenomen in het draaiboek ‘herontwikkeling stationsomgevingen’ dat wordt opgemaakt in het kader van dit project.

De totale investeringskost van de aanvullende projectacties bedraagt 1.458.933,82 EUR waarvan 350.000 EUR gefinancierd wordt door Europa. De kosten voor de stad Herentals bedragen 814.022,66 EUR. Daarvan wordt 150.000 EUR gefinancierd door Europa.